Καλούνται οι φοιτητές/φοιτήτριες και υποψήφιοι διδάκτορες/διδακτόρισσες του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα ERASMUS+ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο), να καταθέσουν Αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΕRASMUS+ μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά που αναφέρονται κατωτέρω στην ηλεκτρονική διεύθυνση secr@soc.uoa.gr έως την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 και ώρα 24.00
με ΘΕΜΑ email «ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+»
Για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο) τα Συνεργαζόμενα Ιδρύματα Υποδοχής για το Τμήμα Κοινωνιολογίας είναι τα εξής:
Α΄. Προϋποθέσεις συμμετοχής προπτυχιακών φοιτητών στο πρόγραμμα ERASMUS+
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές/-τριες:
α) πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο δεύτερο έτος σπουδών τη στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση
β) Οι φοιτητές/-τριες που βρίσκονται στο τελευταίο έτος φοίτησης ή είναι επί πτυχίω, έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν χρωστούν ικανό αριθμό μαθημάτων, τα οποία να αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 30 Πιστωτικές μονάδες (ECTS credits) για όσους θα φοιτήσουν για ένα εξάμηνο ή σε 60 Πιστωτικές μονάδες για όσους θα φοιτήσουν για δύο εξάμηνα, ώστε να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου υποδοχής και αντίστοιχα αναγνώρισής τους στο ΕΚΠΑ.
γ) Οι φοιτητές/-τριες πρέπει να έχουν επίπεδο γλωσσομάθειας τουλάχιστον Β2 για τη γλώσσα διδασκαλίας των προσφερόμενων μαθημάτων του Πανεπιστημίου υποδοχής για τους εισερχόμενους φοιτητές/-τριες Erasmus. Η πιστοποίηση του επιπέδου γλωσσομάθειας γίνεται αποκλειστικά με την προσκόμιση του αντίστοιχου διπλώματος κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Φοιτητές/-τριες που δεν έχουν το αντίστοιχο δίπλωμα γλωσσομάθειας όταν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Τμήμα τους δεν είναι επιλέξιμοι. Τα διπλώματα που γίνονται δεκτά είναι αυτά τα οποία αναγνωρίζει το ΑΣΕΠ (βλ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ).
δ) Κάθε φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί για συνολική διάρκεια φυσικής παρουσίας έως 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), ανεξάρτητα του αριθμού και του είδους των κινητικοτήτων (σπουδές μακροχρόνια ή βραχυχρόνια κινητικότητα ή πρακτική άσκηση).
ε) Όλες οι μετακινήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31/7/2026, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Τυχόν διάστημα μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα επιχορηγείται.
Αλλαγές που ισχύουν από την τρέχουσα προκήρυξη (2025-2026)
Επιχορήγηση Erasmus+
Για τη μηνιαία επιχορήγηση για κάλυψη ατομικών δαπανών, την επιχορήγηση για κάλυψη δαπανών ταξιδίου και την επιπλέον χρηματοδότηση/μήνα για φοιτητές/τριες με λιγότερες ευκαιρίες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΤΕΔΣ : https://www.interel.uoa.gr/erasmus/sm/epixorigisi25_26/
Για την επιχορήγηση στήριξης για την ένταξη συμμετεχόντων με αναπηρία ή σοβαρό πρόβλημα υγεία, με βάση πραγματικές δαπάνες, οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΤΕΔΣ : https://www.interel.uoa.gr/erasmus/prosthetiepixorigisi/
Β΄. Κριτήρια επιλογής
Προπτυχιακοί φοιτητές/τριες
Για την μοριοδότηση των προπτυχιακών φοιτητών/τριών λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
Υποψήφιοι διδάκτορες/διδακτόρισσες
Για την μοριοδότηση των υποψηφίων διδακτόρων/διδακτορισσών λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
Για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.
Γ΄ Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες θα πρέπει να υποβάλουν:
Συντονιστής του προγράμματος Erasmus+ και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος είναι ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Λέανδρος Κυριακόπουλος (e-mail: lekyr[at]soc.uoa[dot]gr).
Τα αποτελέσματα επιλογής θα ανακοινωθούν στην Ιστοσελίδα του Τμήματος.
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
[1]Οι κινητικότητες προς Ηνωμένο Βασίλειο θα χρηματοδοτηθούν από το κονδύλι ΚΑ131 Διεθνής διάσταση.
[2] Οι κινητικότητες προς πανεπιστήμια της Ελβετίας που συμπεριλαμβάνονται στον «Πίνακα συνεργαζόμενων πανεπιστημίων Erasmus+ 2025-2026», θα χρηματοδοτηθούν επίσης από το κονδύλι ΚΑ131 Διεθνής διάσταση. Αναφορικά με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ελβετίας που δεν αναφέρονται στον Πίνακα, με τα οποία υπάρχουν σε ισχύ διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο του προγράμματος SwissEuropeanMobilityprogramme (SEMP), θα αναρτηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες Πρόσκληση για επιλογή φοιτητών/τριών για συμμετοχή στο SwissEuropeanProgramme και οι φοιτητές/τριες που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Ελβετία.