Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Κοινωνιολογίας

ΤΜΗΜΑ

Σκοπός του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η εκπαίδευση κοινωνικών επιστημόνων με υψηλή παιδεία και επαγγελματικές προοπτικές.  Η κοινωνιολογική επιστημονική πειθαρχία καλλιεργείται στη βάση μιας συναρπαστικής σύνθεσης θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής έρευνας. Οι θεωρητικές παραδόσεις συναρθρώνονται με την παρατήρηση διαδικασιών που καθορίζουν την ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών διαμέσου της χρήσης μεθόδων και τεχνικών της εμπειρικής ανάλυσης με ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους. Μέσα από την ανάλυση και σύνθεση των κοινωνικών φαινομένων στην οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό  αναδεικνύονται οι μη-αυτονόητοι μηχανισμοί κοινωνικής συγκρότησης και μεταβολής των σύγχρονων κοινωνιών. Καλλιεργώντας την κριτική σκέψη το τμήμα στοχεύει  στην αντιμετώπιση διαδεδομένων στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Έτσι φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επιστημονική ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων και μέσα από την κοινωνιολογική έρευνα, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής. Επίσης συνδυάζει την κοινωνιολογική θεωρία και έρευνα με διεπιστημονικές προσεγγίσεις δηλαδή με συγγενείς κοινωνικές επιστήμες, όπως η κοινωνική ανθρωπολογία, οι οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, ή η κοινωνική και οικονομική ιστορία. Έτσι στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων  κατανόησης και επίλυσης πολύπλοκων εκπαιδευτικών, διοικητικών και επιχειρησιακών προβλημάτων.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Κοινωνιολογίας μπορούν, με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (υποχρεωτικά μαθήματα, όσο και δέσμες μαθημάτων επιλογής σε επιμέρους κοινωνικά πεδία), να απασχοληθούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τόσο ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και ως μισθωτοί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων του Τμήματός μας (ενδεικτικά) σε:

  • Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & Κέντρα κατάρτισης ενηλίκων
  • Ερευνητικά ιδρύματα κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών
  • Εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς αντιμετώπισης σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων λ.χ. κοινωνικός αποκλεισμός, περιφερειακές ανισότητες, προσφυγικό και μεταναστευτικό, κοινωνική συνοχή, κοινωνικό φύλο.
  • Επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα ιδίως στη διαχείριση και οργάνωση ερευνών
  • Συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.),  στο Διπλωματικό Σώμα και στη διοίκηση του ευρέως δημόσιου τομέα.
  • Συμμετοχή σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αφορούν την οργάνωση της απασχόλησης και γενικά διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού  ως επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος (ΟΑΕΔ, ΟΤΑ κ.ά).
  • Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης.